Direct door naar content

5 vragen over slimme apparaten in huis

Slimme apparaten; we noemen ze ook wel huisautomatisering of domotica. Nieuw zijn ze zeker niet meer, maar er komen wel steeds meer slimme apparaten bij! Naast het feit dat ze je het leven iets gemakkelijker maken, zorgen ze voor inzicht en veiligheid. Wil jij alles weten over slimme apparaten in huis? We hebben de 5 meest gestelde vragen voor je op een rij gezet!

 

  1. Waarom zou ik slimme apparaten aanschaffen?

Omdat het gemakkelijk is! Hoe heerlijk is het dat jij met één druk op de knop alle lampen aanzet? Of de gordijnen dichtdoet? Maar naast gemak, brengen slimme apparaten je ook inzicht. Zo heb je met een slimme thermostaat inzicht in je energieverbruik en weet je precies hoe je kunt verduurzamen. Het allerbelangrijkste dat slimme apparaten je brengen is misschien wel veiligheid. Ben jij niet meer zo goed ter been? Of zorg je voor iemand die niet alles meer zelf kan? Dan zijn er verschillende apparaten die je kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een slimme rookmelder. Die geeft jou en eventueel je naasten een seintje bij gevaar. Of een slimme deurbel, waarmee je ziet wie er voor de deur staat en ook nog kunt communiceren met diegene. Maar denk ook aan een bewegingssensor. Die alarmeert automatisch jouw naasten wanneer er geen beweging meer is. Als je gevallen bent bijvoorbeeld en niet bij de telefoon kunt komen. Kortom: slimme apparaten maken het jou en de mensen die voor je zorgen wat makkelijker.

 

  1. Wat maakt slimme apparaten zo slim?

Slimme apparaten noemen we ook wel domotica, of huisautomatisering. Er zijn enorm veel slimme apparaten op de markt: deurbellen, rookmelders, lampen, gordijnbediening... Het feit dat de apparaten via internet met elkaar verbonden zijn én zelf acties kunnen uitvoeren, maakt ze slim. Een gewone rookmelder bijvoorbeeld, geeft een alarm wanneer het rook detecteert. Een slimme rookmelder kan meer doen. Niet alleen geeft het een alarm, maar het kan jou en je naasten ook waarschuwen via de smartphone. Of zelfs automatisch de rolluiken openen, zodat je niet in huis bent opgesloten. Slimme apparaten kunnen zo ingesteld worden dat zij bij jouw unieke situatie en behoefte passen.

 

  1. Wat heb ik nodig voor slimme apparaten?

Gelukkig niet zo heel veel. Wat je sowieso nodig hebt is een internetverbinding. Op die manier communiceren de apparaten met elkaar en met jou en je naasten. Wil je en/of je naasten ook de apparaten aansturen of alarmmeldingen ontvangen? Dan is een smartphone of tablet nodig.

 

  1. Moet ik al mijn apparaten vervangen voor nieuwe apparaten?

Niet alle apparaten hoef je te vervangen. Zo hoef je voor slimme lampen alleen de lamp zelf te vervangen, het ‘peertje’. En voor je gewone overgordijnen heb je alleen een extra apparaatje nodig dat je eraan hangt. Andere apparaten, zoals je rookmelder, deurbel of deurslot zul je wel moeten vervangen.

 

  1. Zijn slimme apparaten duur?

Dit ligt eraan wat je wensen precies zijn. Er zijn veel verschillende systemen en apparaten verkrijgbaar, waarbij het ene merk duurder is dan het andere. Een apparaatje voor je gordijnen, een deurbel en losse lampen vallen reuze mee qua prijs. Maar je kunt je voorstellen dat een goede robotstofzuiger, een slimme thermostaat en slimme deursloten prijziger zijn. Zeker omdat er dan ook wat aanpassingen gedaan moeten worden. Het is verstandig vooraf goed na te denken over wat jij voor nu én de toekomst handig vindt. Dan kies je de juiste apparaten bij elkaar. Uiteraard kunnen wij je adviseren.

 

Meer informatie over slimme apparaten?

Bel dan gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370. Onze deskundige medewerkers vertellen graag hoe wij je verder kunnen helpen.

 

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je vragen?

Bel gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370 of stuur ons een e-mail op info@zlimthuis.nl. Onze deskundige medewerkers staan voor je klaar!

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Lees overige blog artikelen

Product toegevoegd