Direct door naar content

Zelf blijven koken... hoe hou je het veilig?

Wanneer je wat ouder wordt, gaan sommige dingen niet meer zo makkelijk. Maar je zelfstandigheid loslaten? Dat is een enorme stap die je liever later neemt dan eerder. Heel begrijpelijk. Hou jij van koken en doe je dat ook regelmatig? Kunnen we alleen maar aanmoedigen! Koken is een heerlijke vorm van ontspanning. Het is gezonder én goedkoper dan afhaalmaaltijden of een maaltijdenservice. Het geeft je een reden om na te denken over wat je gaat eten. En het houdt je in beweging doordat je naar de supermarkt moet. Kortom: zelf blijven koken is goed voor je. Maar hoe hou je het wel veilig?

 

  1. Kook op inductie

Inductie werkt niet met gas, maar op stroom. De elementen in de inductieplaat worden warm zodra je er een pan op zet. Alleen de onderkant van de pan wordt warm, je kunt dus gerust je hand op de plaat leggen wanneer hij aan staat. Er komt geen gas en geen vuur aan te pas, waardoor brandgevaar een stuk kleiner wordt. Wel kan de plaat warm worden door de hitte van de pan. Andere voordelen van inductie: de plaat is makkelijk schoon te maken en werkt sneller en nauwkeuriger dan gas.

Is het geen optie om over te gaan naar inductie? Kijk dan of een keramische plaat een optie is. Deze is minder veilig dan inductie omdat de elementen lang heet blijven, maar alsnog veiliger dan gas. Kun of wil je echt alleen maar met gas koken? Plaats in ieder geval een gasmelder in de keuken en zorg voor een fornuis waarbij het gas automatisch uitgaat wanneer er geen vlam meer is.

 

  1. Hang een hittemelder op

Veel mensen hebben in de keuken geen rookmelder hangen omdat deze door de damp en rookontwikkeling van het koken vaak onterecht alarm geeft. Wist je dat er ook hittemelders bestaan? Een hittemelder (ook wel thermische melder genoemd) reageert op een plotselinge stijging in temperatuur. In tegenstelling tot een rookmelder, reageert het niet op rook en dampen. Je kunt hem dus goed in ruimtes met meer rook, damp of stof ophangen.

 

  1. Branddeken en blusser

Eigenlijk altijd goed om in de keuken te hebben! Maar zeker wanneer je op gas kookt. Zorg dat ze op een handige plek hangen zodat jij er snel bij kunt als het nodig is.

 

  1. Handig en veilig keukengereedschap

Meer moeite om een potje te openen? In één hand minder of geen kracht en dus moeite met snijden en vasthouden? Er zijn ontzettend veel handige keukengereedschappen te koop. Denk aan openers, scharen, snijplanken, snijmessen en bestek. Wat het zelf koken ook moeilijk maakt voor jou, er is een oplossing voor. We laten je graag zien wat er allemaal beschikbaar is.

 

Meer informatie over veilig zelf blijven koken?

Bel dan gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370. Onze deskundige medewerkers vertellen graag hoe wij je verder kunnen helpen.

 

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je vragen?

Bel gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370 of stuur ons een e-mail op info@zlimthuis.nl. Onze deskundige medewerkers staan voor je klaar!

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Lees overige blog artikelen

Product toegevoegd