Direct door naar content

Alles over zorgeloos en veilig thuiskomen

Thuiskomen na vakantie of een ziekenhuisopname, geeft een mengeling van emoties. Er worden niet voor niks boeken en liedjes geschreven over de waarde van een thuis en de betekenis ervan. Er zit veel kracht in verbonden zijn met een dierbare plek.

Oost west, thuis best

Het gevoel dat je hebt bij thuiskomen, hangt wel af van de reden van afwezigheid, de duur ervan en je persoonlijke omstandigheden. Gevoelens die je sowieso ervaart, komen uit de mix blijdschap, opluchting, weemoed en verlangen. Poëtisch gezegd: thuiskomen herinnert aan hoe belangrijk het is om tijd door te brengen in nieuwe omgevingen, het laat je tegelijk waarderen wat je thuis hebt. Praktisch als Kruiswerk is, vind je op deze pagina de praktische kanten van thuiskomen.

Thuiskomen na een ziekenhuisopname

Als je thuiskomt vanuit het ziekenhuis na een verblijf vanwege ziekte of een operatie, zijn er verschillende dingen die je kunt regelen om ervoor te zorgen dat je herstel thuis goed verloopt.

Hier zijn negen dingen om te overwegen bij thuiskomen na een ziekenhuisopname:

 1. Medicatie en nazorg
  Zorg ervoor dat je alle voorgeschreven me- dicatie begrijpt en volg de instructies van de arts of apotheker nauwkeurig op. Regelmatig medicatie innemen is essentieel voor je herstel. Als je thuis nazorg of follow-up afspra- ken met zorgverleners hebt, plan deze dan in en zorg dat je op de hoogte bent van de datums en tijden.
   
 2. Thuiszorg en hulp
  Als je na het ziekenhuisverblijf extra hulp nodig hebt, bijvoorbeeld bij dagelijkse activitei- ten, mobiliteit of wondverzorging, regel dan thuiszorg of vraag familieleden en vrienden om te helpen. Je kunt altijd bellen met Kruis- werk om actief mee te kijken en te denken.
   
 3. Aanpassingen in huis
  Zorg ervoor dat je huis veilig en toegankelijk is voor je herstel. Denk aan eventuele aanpassingen, zoals het verwijderen van drempels, het plaatsen van handgrepen in de badka- mer of het creëren van een slaapkamer op de begane grond als dat nodig is. Ook hierover kun je altijd bellen met Kruiswerk om actief mee te kijken en te denken.
   
 4. Voeding
  Zorg voor gezonde en voedzame maaltijden in huis om je herstel te bevorderen. Als je een speciaal dieet moet volgen, zorg dan dat je voldoende voorraad hebt en weet wat je wel en niet mag eten.
   
 5. Rust en slaap
  Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Zorg voor een comfortabele slaapomgeving en probeer voldoende slaap te krijgen.
   
 6. Opvolgen van instructies
  Volg de instructies van je zorgverleners op, zoals wanneer je wondverzorging moet uitvoeren, oefeningen moet doen of bepaalde activiteiten moet vermij- den. Neem bij twijfel altijd contact op met je arts.
   
 7. Contactinformatie
  Zorg ervoor dat je belangrijke contactinformatie bij de hand hebt, zoals die van je huisarts, specialisten, thuiszorgorganisatie en naaste familieleden of vrienden die kunnen helpen in geval van nood.
   
 8. Psychologisch welzijn
  Het kan emotioneel uitdagend zijn om vanuit het ziekenhuis terug te keren naar huis. Zoek indien nodig psychologische ondersteuning om met je gevoelens en ervaringen om te gaan.
   
 9. Plan je activiteiten
  Begin langzaam met je dagelijkse activi- teiten en bouw geleidelijk aan op. Over- drijf niet en luister naar je lichaam tij- dens het herstelproces. Als je thuiskomt vanuit het ziekenhuis, is het belangrijk om geduldig te zijn met jezelf en je li- chaam de tijd te geven om te herstellen. Als je vragen hebt of je niet goed voelt, neem dan altijd contact op met je zorg- verleners voor advies en begeleiding.
   

TIP! Het Kruiswerk Weer-Thuispakket

Moet je binnenkort naar het ziekenhuis voor een operatie of opname? Bedenk dan, dat het goed is nu al na te denken wie helpt als je thuiskomt. Vaak moet er van alles worden geregeld. Wie doet het huishouden? Wie kookt de maaltijden? Wie haalt hulpmiddelen? Je regelt het met dit pakket.

 • Je bent goed voorbereid op jouw thuiskomst na ziekenhuisopname.
 • Alles wordt voor jou thuis geregeld, zodat je sneller kan worden ontslagen uit het ziekenhuis.
 • Je kunt zelfstandig blijven wonen.
 • Je kunt werken aan een sneller herstel.

De Kruiswerk expert komt kosteloos bij leden thuis en stelt in overleg op jouw behoeften een pakket samen. Een aantal producten en diensten die de Kruiswerk expert voor jou kan regelen:

 • Persoonsalarm
 • Hulpmiddelen en installatie daarvan Huishoudelijke hulp
 • Maaltijdservice
 • Inzet Mantelzorgmakelaar

Ledenvoordeel Kruiswerk Weer-Thuispakket

 • De Kruiswerk expert komt gratis bij leden thuis om te kijken wat je nodig hebt.
 • Korting op producten en diensten uit het ledenservicepakket en de Thuiszorgwinkels.

Meer informatie en aanvragen

of bel met de ledenservice van Kruiswerk op 0314 - 357 430 (lokaal tarief). Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 13:00 uur.

meer diensten van Kruiswerk kruiswerk.nl/goed-geregeld

Thuiskomen na een vakantie

Voordat je op vakantie gaat, zijn er ver- schillende dingen om rekening mee te houden. Prettig thuiskomen is zo’n ding. Met deze checklist kun jij bij thuiskomst controleren of alles weer werkt of in de ‘thuisstand’ staat.

Hier zijn tien belangrijke punten om op te letten bij thuiskomen na een vakantie:

 1. Beveiliging
  Zorg ervoor dat alle ramen en deuren goed zijn vergrendeld voordat je vertrekt. Overweeg om een alarmsysteem of bewakingscamera's te installeren voor extra beveiliging. Heb je deze niet? De Zlimthuis experts van Kruiswerk helpen je hier graag mee.
   
 2. Verlichting
  Laat een paar lampen aanstaan of gebruik tijdschakelaars om het huis er be- woond uit te laten zien, vooral 's avonds. Deze zijn te koop in de Zlimthuis webshop waar je als lid korting krijgt.
   
 3. Apparaten
  Schakel alle onnodige elektrische appa- raten uit en haal stekkers uit stopcontacten om energie te besparen en het risico op brand te verminderen. Doe eens de brandveiligtest op zlimthuis.nl dan zie je gelijk hoe veilig jouw huis is.
   
 4. Water
  Controleer alle kranen en zorg ervoor dat ze goed zijn afgesloten. Overweeg om de hoofdwaterleiding af te sluiten om lekkages te voorkomen.
   
 5. Gas
  Schakel het gasfornuis en andere gasapparaten uit om veiligheidsrisico's te minimaliseren.
   
 6. Verwarming en koeling
  Pas de thermostaat aan om energie te bespa- ren terwijl je weg bent, maar zorg ervoor dat het huis niet te vochtig wordt.
   
 7. Post
  Vraag een buur, familielid of vriend om je post op te halen of laat de post tijdelijk doorsturen om te voorkomen dat deze zich opstapelt. Ook biedt Zlimthuis handige postopvangers in de webshop aan.

  Naar de postvanger
   
 8. Huishoudelijke taken
  Zorg ervoor dat het huis schoon en opge- ruimd is voordat je vertrekt, en gooi bederfelijke etenswaren weg om nare geuren en schimmel te voorkomen.
   
 9. Noodcontacten
  Laat een betrouwbaar persoon weten dat je weg bent en geef ze je contactgegevens voor noodgevallen. Laat ook weten dat je weer terug bent!
   
 10. Reisverzekering
  Controleer of je reisverzekering alles dekt, inclusief medische noodgevallen en annuleringen.

TIP!

De zomermaanden zijn een extra gevoelige inbraakperiode. Zlimthuis van Kruiswerk biedt het Veilig thuis en het Brand Veilig pakket aan. Laat je vrijblijvend advi- seren en maak gebruik van de Zlimthuis experts. Dit kan door ons te bellen of door een kosteloze Thuisscan aan te vragen bij de ledenservice.

Thuisscan aanvragen

Kruiswerk Brandveilig pakket

Het pakket Brand Veilig alarmeert jou bij mogelijk brandgevaar. Niet alleen akoes- tisch in jouw woning, maar ook op afstand via jouw mobiele telefoon. Dit geeft jou de mogelijkheid tijdig in te grijpen. Per juli 2022 geldt de rookmelderplicht, met het pakket Brand Veilig voldoe jij hieraan. Het startpakket Brand Veilig bestaat uit: 1 centrale, 2 rookmelders en is inclusief het eerste jaar abonnementskosten en installatie aan huis. Het pakket kost € 125,- voor leden en € 140,- voor niet leden.

Brandveilig pakket

Kruiswerk Veilig thuis pakket

Het pakket Veilig Thuis stelt jou in staat om in een panieksituatie jouw sociale kring hiervan op de hoogte te stellen. Wanneer je gevallen bent, kan je dan met één druk op de paniekknop alarm slaan. Daarnaast heb je ook een bewegingsmelder, deze genereert automatisch een alarm als er enige tijd geen beweging is gedetecteerd. In deze beide gevallen krijgen jouw naasten een melding dat er iets mis is, zodat zij direct in actie kunnen komen. Hiernaast worden jij en jouw naasten ook op de hoogte gesteld bij brand, inbraak en/of dwalen. Het pakket veilig thuis bestaat uit een centrale, 2 rookmelders, 2 deur- raamcontacten, een bewegingsmelder en een slimme arm- band. Binnen het pakket Veilig Thuis kies je uit één van de twee abonnementsvor- men. Het basis abonnement kost € 8,50 per maand. Je kunt dan jouw sociale kring toevoegen, zodat zij een alarmmelding ontvangen. Het basis plus abonnement kost € 17,50 per maand, hiermee wordt naast jouw sociale kring ook een lokaal beveiligingsbedrijf op de hoogte gesteld, ingeval van een noodsituatie. Dit pakket kost € 230,- en is inclusief de kosten van installatie aan huis. Leden van Kruiswerk betalen de eerste zes maanden niet voor het abonnement.

Veilig thuis pakket

Zlimthuis

Spreek je liever een medewerker van Zlimthuis? Dat kan natuurlijk! Bel op 088 - 17 17 370 of e-mail naar info@zlimthuis.nl

Vakantie voorbij zet je gevoelens eens op rij

Welk gevoel herken jij? 

Boeken over thuiskomen

Lezen over thuiskomen en het dagelijkse leven na een reis? 

Luisterend naar huis

Deze playlist gaat over thuiskomen en geborgenheid.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je vragen?

Bel gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370 of stuur ons een e-mail op info@zlimthuis.nl

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Lees overige blog artikelen

Product toegevoegd