Direct door naar content

Zo voorkom je brand

In het eerste halfjaar van 2023 steeg het aantal woningbranden fors ten opzichte van 2022. Het aantal brandmeldingen lag voor het eerst hoger dan 4000.

Anders gezegd: in die eerste zes maanden brak elk uur wel bij iemand thuis brand uit (Bron: AD). De cijfers komen van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). Uit de cijfers blijkt dat de brandweer in de praktijk 3884 op een brand af moest. Ter vergelijking: in de eerste zes maanden van 2022 moesten brandweerlieden 3576 keer uitrukken voor een woningbrand.

 

Is meer brand in huis een trend?

De stijgende lijn in het aantal woningbranden is al langer te zien. In 2022 was er al een recordaantal branden. Maar het NIPV is terughoudend in het spreken van een tendens. Momenteel doet het instituut onderzoek naar oorzaken voor de toename.

Anderen, zoals hoogleraar brandveiligheid Ruud van Herpen (TU Eindhoven), durven al wel te spreken van een trend.

 

Oorzaken brand in huis

Van Herpen noemt drie hoofdoorzaken voor het stijgende aantal branden: de energietransitie, de gestegen energiekosten en de vergrijzing.
 

  1. Energietransitie
    Elektrische fietsen, Tesla's en warmtepompen: voor de overgang naar een klimaatneutrale samenleving schaffen we massaal elektrische apparaten aan. Volgens Van Herpen vergroot dat de kans op brand.
     
  2. Energiekosten
    Ook de stijging van energiekosten beïnvloedt het aantal woningbranden. Mensen die voorheen hun huis met gas verwarmden, zoeken vanwege de hoge prijzen een alternatief. Ze gaan bijvoorbeeld elektrisch verwarmen, of steken de houtkachel aan. Gezien de stijging van het aantal schoorsteenbranden, waar het NIPV ook op wijst, zou dat inderdaad een aandeel kunnen hebben in de stijging van branden.
     
  3. Vergrijzing
    Een andere potentiële verklaring zou de vergrijzing kunnen zijn, volgens Van Herpen. Het aantal ouderen in onze samenleving neemt toe, en het Nederlandse beleid is om deze ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Maar omdat sommige ouderen ook minder alert zijn, kan dat volgens de hoogleraar ook zorgen voor meer branden.

 

Tips om brand te voorkomen

Voordat het bovenstaande je te veel zorgen baart: je kunt thuis van alles doen om brand te voorkomen of op tijd te signaleren! Lees hieronder over veel voorkomende oorzaken van brand en kijk wat voor maatregelen je zelf kunt nemen.

  • Roken
    33% van de woningbranden (in 2020) werd veroorzaakt door roken. Doof altijd uw sigaretten voordat u de kamer verlaat. Het meest effectief is een laagje water in de asbak doen. Ook is het af te raden om in bed te roken.
  • Koken
    Brand ontstaat vaak in de keuken. Bijvoorbeeld in het geval van vlam-in-de-pan, een brandend apparaat of een voorwerp tegen een hittebron aan. Hoe voorkom je deze dingen? Ten eerste: inductie is de veiligste manier van koken. Ten tweede: een brandblusser of branddeken binnen handbereik is geen overbodige luxe. Ten derde: installeer een hittemelder in de keuken.
  • Elektrische apparaten (en dan met name de wasdroger!)
    Elektrische apparaten blijven een van de hoofdoorzaken. Maar wist u dat de wasdroger de grootste boosdoener is? Het is daarom belangrijk het filter van de wasdroger schoon te houden. Bovendien is het van belang dat de wasdroger warmte kwijt kan, dus om hem niet te dicht tegen andere meubels en voorwerpen aan te zetten. En tot slot: zorg voor een gladde en stofvrije ondergrond. Plaat de droger vooral niet op vloerbedekking.
  • Opladers
    Is uw telefoon volledig opgeladen? Ontkoppel dan uw telefoon én trek de stekker van de oplader eruit!

 

Bereken in 3 stappen de brandveiligheid van jouw woning

Doe de brandveiligtest en bekijk jouw brandscore. Je krijgt direct persoonlijk advies met tips en slimme oplossingen.

 

 

 

 

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je vragen?

Bel gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370 of stuur ons een e-mail op info@zlimthuis.nl

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Lees overige blog artikelen

Product toegevoegd