Direct door naar content

Verbouwen bij iemand met dementie: een tast in het duister…

Bij een badkamerverbouwing komt veel kijken. Zeker als het doel een veilige en comfortabele badkamer voor iemand met dementie is. Want over het algemeen houdt een ‘reguliere’ installateur geen rekening met bepaalde ziektebeelden zoals dementie. Terwijl ogenschijnlijk kleine aanpassingen een groot positief effect hebben. Wij houden wél rekening met dementie. En gaan daarbij niet alleen uit van ‘standaard’ oplossingen, maar leveren maatwerk. De ziekte uit zich namelijk bij iedereen anders. Lees mee hoe onze Zlimthuis expert de badkamerverbouwing bij het echtpaar Peters uit Varsseveld heeft aangepakt.

 

De eerste stap naar een badkamerverbouwing

Meneer en mevrouw Peters wonen al jaren heel gelukkig op een mooie plek. Familie en vrienden in de buurt en om de hoek ligt het levendige centrum. Om nog heel lang van hun thuis te kunnen genieten, denken ze bewust na over de toekomst. Dat blijkt wel uit het telefoontje van mevrouw Peters om wat advies in te winnen. Ze vertelde dat haar man dementerend is en ze zich zorgen maakt over de veiligheid van hun huis. “Ik ben als de dood dat hem ooit wat overkomt.” Een naar gevoel waar ik natuurlijk wat aan moet doen. Daarom praatten we een paar dagen later verder, gewoon bij het echtpaar thuis aan de keukentafel. In een prettige sfeer en onder het genot van een kopje koffie vertelde ze mij de hele situatie. Over alle mooie momenten samen met haar man, maar ook de momenten waarop ze hem ziet stuntelen door zijn ziekte. “Ik wil hem helpen, maar hij wilde er nooit aan toegeven. Soms was dat verdomd lastig, maar inmiddels begrijpt hij ook dat we toch wel wat moeten doen om thuis te kunnen blijven wonen.”

 

 

Ik wil hem helpen, maar hij wilde er nooit aan toegeven.

Mevrouw Peters

 

De badkamervloer: een zwart gat

We maakten een rondje door het huis, waarbij we de aandachtspunten op het gebied van veiligheid en comfort naliepen. Deze brengen we altijd eenvoudig in kaart met onze checklist op de app, waarmee naderhand een praktisch adviesrapport wordt opgesteld. Eenmaal bij de badkamer aangekomen begon mevrouw vol enthousiasme te vertellen over de verbouwplannen die ze samen met een lokale installateur had doorgesproken. Nagenoeg alles was al uitgezocht. Van toilet tot aan de tegels, waarbij ze zeker al hadden gedacht aan antislip-tegels. Een goed idee om uitglijden te voorkomen. Ze vroeg heel trots of ik de antislip-tegel wilde zien, want ze had een proefmonster liggen. Natuurlijk wilde ik dat en inderdaad: mooi stroef! Toch voorzag ik een groot probleem. In overleg met de installateur was de keuze gevallen op een zwarte tegel, want dat past mooi bij de witte muurtegels. Begrijpelijk, maar wel desastreus. Een zwarte vloer kan namelijk door iemand met dementie worden ervaren als een zwart gat. Met als gevolg dat diegene niet meer de badkamer in durft en bang is om in het gat te vallen. Mevrouw wist dit niet maar de installateur blijkbaar ook niet.

 

Expertise bij dementie

Gelukkig waren de tegels nog niet besteld en had de aannemer nog ruimte om dit aan te passen. Naast de tegels zijn we nog een stapje verder gegaan om de badkamer veiliger en makkelijker te maken. Zo hebben we gezorgd dat elke ‘zone’ een andere kleur kreeg. Dit helpt bij oriëntatie en herkenning. De tegels in de douche hebben dus een andere kleur gekregen dan die bij het toilet of de wastafel. Rode elementen op bijvoorbeeld belangrijke punten in de badkamer als beugels en de wasbak, zorgen voor een prikkel en herkenning. En we hebben nagedacht over extra gemak voor degene die helpt bij het douchen van meneer: extra ruimte in de douchecabine en de thermosstaatknop van de douche op een andere plek zodat je niet nat wordt.

Met onze expertise op het gebied van ergonomie en ziektebeelden zoals dementie voorkomen wij dat je straks niet meer veilig en/of zelfredzaam thuis kunt wonen. Mocht dit nu al lastig zijn, dan helpen wij jou en diegene die zorg voor jou dragen dit te verbeteren.

 

Meer informatie over verbouwen bij iemand met dementie?

Bel dan gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370. Onze deskundige medewerkers vertellen graag hoe wij je verder kunnen helpen.

 

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je vragen?

Bel gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370 of stuur ons een e-mail op info@zlimthuis.nl. Onze deskundige medewerkers staan voor je klaar!

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Lees overige blog artikelen

Product toegevoegd