Direct door naar content

Langer zelfstandig thuis wonen met dementie

Leven met dementie is niet makkelijk. Uiteraard niet voor degene wie het betreft. Hij of zij kan zich onzeker, verward, boos, verdrietig, ontgoocheld en achterdochtig voelen. Maar ook niet voor de mensen om hem of haar heen. Vaak maken naasten zich ernstig zorgen over de veiligheid van hun familielid of partner. Wat kunnen we doen om iemand met dementie zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen? Marcel Nijhof, Zlimthuis expert, vertelt.
 

Sociale alarmering

“Stel je vader of moeder heeft dementie. Dan wil je heel graag zeker weten dat er geen ongelukken gebeuren, maar je wilt óók geen politieagent zijn en je ouder steeds vertellen dat iets niet meer kan of mag. Deze situatie komen we erg vaak tegen. Gelukkig bieden we tegenwoordig slimme sociale alarmering onder de noemer ‘Leefsamen’. In het kort komt het erop neer dat zowel jij als je ouder een app hebt waar verschillende melders aan gekoppeld zijn. Rookmelders, bewegingsmelders en melders voor deuren of ramen. Geeft een van de melders een alarm? Dan krijgt je ouder meteen automatisch een telefoontje. Hij/zij kan het alarm dan zelf afmelden of bevestigen. Reageert je ouder niet op het telefoontje? Dan krijg jij meteen een melding. Wil je liever dat de meldingen terecht komen bij een lokale meldkamer? Ook dat is mogelijk.”
 

Personenalarmering

“Gaat je ouder, partner of buurvrouw met dementie wel eens op pad? Met de fiets bijvoorbeeld? Maar maak je je zorgen dat hij of zij gaat dwalen of de weg kwijtraakt? Dan is personenalarmering met GPS in de vorm van een horloge of noodknop handig. Wanneer hij of zij óf iemand anders op die knop drukt, worden jij en eventuele andere contactpersonen meteen gebeld. Je ziet de exacte locatie en degene die als eerste opneemt kan met hem of haar praten en eventuele hulpdiensten inschakelen. Je kunt het ook zo instellen dat je een melding krijgt wanneer hij of zij buiten het ‘veilige’ gebied komt. Zo geef je iemand wel vrijheid, maar heb je toch een veilig gevoel.”
 

Maatwerk met slimme techniek

“Iedereen is anders. Dit betekent dat ook dementie er bij iedereen anders uitziet. Je hebt te maken met het stadium van de ziekte, maar óók met iemands karakter en gewoontes. Dit betekent dat wij echt ín huis moeten meekijken met alle gewoontes en handelingen. Op die manier kunnen we maatwerk leveren. Want er is veel mogelijk hoor!”

Een voorbeeld: “Ik ben eens op bezoek geweest bij een echtpaar waarvan de vrouw dementie heeft. Ze kookt graag maar doet alles op aanwijzing van briefjes. Echt, de hele keuken hing vol met briefjes. Op één van de briefjes stond dat ze altijd de afzuiger moest aan doen met koken, want ze heeft ook nog eens ernstige COPD. Maar dit vergat ze keer op keer. Toen heb ik wat techniek toegepast, waardoor de afzuiger automatisch aangaat zodra ze een bepaald kastje opent. Het kastje dat ze áltijd opent voor het koken omdat daar haar kookboek ligt. Op deze manier kunnen we veel dingen automatiseren.”
 

Meer informatie over slimme oplossingen bij dementie?

Bel dan gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370. Onze deskundige medewerkers vertellen graag hoe wij je verder kunnen helpen.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je vragen?

Bel gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370 of stuur ons een e-mail op info@zlimthuis.nl. Onze deskundige medewerkers staan voor je klaar!

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Lees overige blog artikelen

Product toegevoegd